Älä anna koiran syödä näitä

Koiran omistajan tulisi perehtyä paitsi koiran ruokavalioon, myös koiralle vaarallisiin ruoka-aineisiin. Varsinkin pennut kokeilevat hampaillaan lähes mitä tahansa, joten vaaranpaikkoja löytyy useita. Pentu voi puraista vaikka esillä olevia sähköjohtoja tai maistaa lattialle pudonneita xylitol-pastilleja. Myös ulkoileva koira on vaarassa löytää myrkyllisiä aineita.

Xylitol

Xylitolia käytetään yleisesti makeutusaineena. Koiralle xylitol on vaarallista. Xylitol alentaa verensokeria ja voi aiheuttaa täten myrkytystilan. Kymmenkiloisen koiran verensokeri voi laskea jo kahden purukumin syömisestä ja suurempi annos voi johtaa maksan vaurioitumiseen tai veren hyytymishäiriöihin. Myrkyllinen annos on yli gramma xylitolia per elopainokilo, mutta riskiä on turha ottaa. Myrkytysoireita ovat muun muassa oksentely, heikkous, väsymys ja tärinä, pahimmillaan kokouristelu ja jopa menehtyminen. Ensiapuna on oksennuttaminen.

Särkylääkkeet

Ihmisten särkylääkkeet sisältävät usein ibuprofeiinia tai parasetamolia, jotka ovat koiralle jopa hengenvaarallisia. Ihmisille tarkoitetut lääkkeet hajoavat koiran elimistössä eri tavalla ja voivat muuttua maksassa myrkyllisiksi yhdisteiksi. Usein lääkemyrkytykset aiheuttavat ruoansulatuskanavan oireita kuten ripulia, veristä ulostetta, vatsakipua, mahan tai suoliston haavaumia. Muita oireita ovat apaattisuus, oksentelu ja maksavaurion yhteydessä limakalvojen ja silmien kellertävä väri. Munuaisten ja maksan vaurioituminen voi näkyä vasta viikonkin päästä, joten epäillessäsi lääkemyrkytystä, ota aina yhteys eläinlääkäriin. Ihmisten särkylääkkeitä ei koskaan anneta eläimille omin päin. Särkylääkkeistä on vain haittaa tilanteessa kun koira sairastui ja tarvitsee apua. Eläinlääkäri voi määrätä ihmisten lääkkeitä koirille, mutta näissä tapauksissa on hyvin tärkeää noudattaa annosohjeita.

Suklaa

Mitä tummempaa suklaata, sitä vaarallisempaa se on koiralle, koska se sisältää enemmän kaakaota. Kaakao sisältää teobromiinia, mikä aiheuttaa myrkytysoireita. Todennäköisimmin koira saa sitä makeisten ja leivonnaisten kautta. Teobromiinin sietokyky on kuitenkin yksilöllistä. Myrkytysoireet näkyvät usein 4–24 tunnin kuluessa syömisestä. Oireina ovat mm. oksentelu, vatsakipu, ripuli, levottomuus, kouristukset, lisääntynyt juominen ja sydämen rytmihäiriöt.

Avokado ja sipuli

Suuria määriä ei kannata koiralle syöttää myöskään sipulia tai avokadoa. Avokado sisältää persiiniä, joka aiheuttaa nesteen kerääntymistä rintaonteloon. Avokadon kivi voi aiheuttaa suolitukoksen. Sipuli ja valkosipuli voivat tuhota verisoluja ja johtaa anemiaan. Pienistä määristä ei ole haittaa, mutta jatkuvasti syötettynä ja suuria määriä ei suositella.

Säilytä ruokasi ja lääkkeesi siis koiran ulottumattomissa. Vahingon käydessä ota yhteyttä eläinlääkäriin.