Koirat kertomuksissa

Koirien merkittävyys ihmiselle näkyy sen monissa vastuullisissa tehtävissä. Koirat ovat toimineet kumppaneina niin sodissa, erämaissa, laumanvartijoina, vahteina, virkakoirina kuin perhekoirinakin. Koirien uskomattomat teot, vaikutus tehtävien onnistumisiin tai puhtaasti niiden ulkonäkö tai temput voivat tehdä siitä kuuluisan. Monet kuvitteelliset koirat ovat nousseet suosioon maailman ympäri.

Koirat peleissä ja viihteissä

Monet pelit käyttävät myös koirahahmoja. Ne voivat olla maisemaan kuuluvia, “ei pelillisiä” olentoja tai sitten peli voi keskittyä pelkästään koiran kouluttamiseen ja kasvattamiseen. Nettipelaaminen on uusin viihdetrendi johon koiria on vasta tulossa lisää. Koiria näkyy jo rahapeleissä, kuten arvoissa ja muistipeleissä. Voimme varmasti kuvitella erilaisia koirarotuteemoja myös kasinopeleihin.

Fiktiiviset koirat

Kirjallisuus, televisio, elokuvat, musiikki ja piirretyt vilisevät koirahahmoja. Koirahahmot voivat olla iloisen hömelöitä kuten Pluto tai Karvisen Osku. Osa taas on uskollisen kumppanin perikuvia, kuten kotiinsa palaava Lassie. Osa fiksuja ja rohkeita, kuten Rin Tin Tin ja Poliisikoira Rex. Osa tarinoista kuvastaa koirien villiä alkuperää, kuten Jack Londonin kirjoissa Valkohammas ja Erämään kutsu.

Lapsuuden suosikit

Koirien monikäyttöisyys näkyy myös lasten piirroselokuvissa. Koirat voivat kuvastaa ammatteja ja osallistua pelastustehtäviin Ryhmä Hau:n tyyliin tai pohtia syvällisiäkin, kuten Tenavien Ressu.

Monille sankareille ja piirroshahmoille kuuluu mukaan uskollinen lemmikki. Tintin kaverina on Milo, valkoinen terrieri, joka on oiva apu fiksulle isännälleen. Asterixin ja Obelixin rinnalla astelee pikkuinen Idefix, Mustanaamion rinnalla Devil-susi. Kun alamme pohtia oman lapsuutemme suosikkitarinoita, muistamme varmasti myös suosikkikoiriamme. Koiran ei tarvitse olla edes päähenkilö ollakseen merkittävä hahmo, mutta niissä riittää materiaalia kokonaiseksi elokuviksi. Piirroselokuvat 101 Dalmatialaista ja Kaunotar ja Kulkuri ovat vain pieni esimerkki.

Uskontojen uskolliset vahdit

Koirat ovat myös olleet mukana uskonnoissa ja myyteissä pitkään. Tyypillisesti myyttien koirat vahtivat jotakin arvokasta tai pelottavaa. Jo muinaisessa Egyptissä ja Kreikan uskonnoissa koirajumalolento vahti kuolleita, jotta henget eivät palanneet maailmaan eivätkä elävät päässeet tuonelaan. Hautausmailla vahtivia koirahenkiä tai haamuja löytyy esimerkiksi Iso-Britannian kertomuksissa mustasta koirasta. Koirien vaaralliset taudit ja petomainen voima herättää myös kauhutarinoita. Rabies viruksen sairastuttama kiltti berhandilainen muuttuu raatelijaksi Stephen Kingin kirjassa Cujo. Toisaalta osa nykypäivän uskonnoistakin pitää koiraa yhä likaisena ja saastaisena eläimenä.

Sankarikoirat tuttuja tv:stä

Koirat tekevät myös oikeita urotekoja tai osoittavat uskollisuuttaan tavoin, jotka liikuttavat meidät kyyneliin. Menehtynyttä isäntäänsä surevat ja odottavat koirat ovat melko yleisiä patsaan ja taiteen aiheita. Rekikoira Balto on tuttu paitsi elokuvana, myös patsaana New Yorkissa. Balto oli yksi kurkkumätäepidemian lääkkeen noutaneista rekikoirista 20-luvulla. Monet sankarit ovat poikineet elokuvia myöhemmin. Osa sankareista nousee kuuluisaksi eläessään. Poliisit tv-sarjasta kuuluisuuteen nousi poliisikoira Severi. Kansan suosion saavuttaneen Severin kuolemasta uutisoitiin myös Helsingin Sanomissa.

Julkisuuden henkilöiden koirista tulee myös kuuluisia

Kukapa ei tietäisi tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion koiran nimeä? Lennusta tuli hetkessä yksi tunnetuimmista suomalaisista koirista. Usein julkisuuden henkilöiden lemmikeistä tuleekin kuuluisia. Koiranomistajat tuntevat useampia julkkiksia, joilla on ollut samanlainen koira kuin heillä on. USA:n presidentti George H.W. Bushin hautajaisten merkittäväksi vieraaksi nousi avustajakoira Sully. Avustajakoiran kerrotaan jatkaneen tehtävissään muiden veteraanien avustajana.