Koirien kanssa harrastamisen vahvuudet ovat matala aloituskynnys, sopivuus kaikille ja ikärajattomuus. Lenkille pääsee jokainen koiranomistaja, siinäkin on harrastamista vaikkei sitä aina sellaisena edes ajattele. Lapsetkin voivat kouluttaa koiraa ja harrastaa sen kanssa. Näyttelyissä esittäjä voi olla minkä ikäinen vain, mutta jos haluaa toisia esittäjiä vastaan kisata ja harrastaa, voi nuori kokeilla junior handler -kisoja.
Koiraharrastuksessa aikuiset ja lapset, miehet ja naiset ovat samalla linjalla. Lajeissa ei kisata ohjaajan iän tai sukupuolen mukaan, vaan kertyneiden taitojen. Näin ollen kisoissa voi kullasta kisata yhtä hyvin 17-vuotias tyttö kuin 50-vuotias mieskin. Koiraharrastukset liikuttavat monella tapaa. Löytyy lajeja nopeisiin pyrähdyksiin ja urheilusuorituksiin kuin tarkkuutta ja pitkäjänteisyyttä vaativiin tehtäviinkin. Jokainen löytää varmasti mieleisensä.
Lajien osaajatkin aloittavat joskus
Jokaisella harrastuslajilla on myös kisoja. Suomella on myös edustusjoukkueet esim. agilityssä ja tokossa. Pärjäämmekin hyvin jopa maailmanmestaruus tasolla. Kotikylän pienistä epävirallisista kisoista voi tuntua pitkältä matkalta päästä kansallisiin, mutta oikeastaan kyse on vain välimatkoista kisapaikoille. Osallistuaksesi kisoihin sinun pitää tietää muutamia käytännön seikkoja. Kisasääntöjen lisäksi tulee olla tarvittavat luvat ja rokotukset, mutta mikään pakko sinun ei ole kursseilla käydä osallistuaksesi esimerkiksi rallytokon kisoihin. Perusasiat voi opetella kotonakin, mutta usein ammattilaisten opettamana eteneminen on nopeampaa ja vältät virheitä, joita voi olla hankala korjata. Jos kiinnostusta ja osaajia löytyy, kannattaa ne hyödyntää.
Miesten ja naisten lajit?
Löytyy koiraharrastuksista yhä sukupuolittuneitakin lajeja. Lähinnä ne kuitenkin liittyvät harrastuksen kulttuuriin eikä siihen, etteikö vastakkaista sukupuolta otettaisi mukaan. Metsästys on perinteisesti metsämiesten hommaa. Metsästys onkin pahasti ukkoutunut, kun harrastajien keski-ikä nousee eikä nuoria tai naisia oikein rohkene mukaan. Koiraharrastaminen saa kuitenkin naisetkin metsälle. Koiran kanssa voi harrastaa metsästämistä, vaikkei itse asetta kantaisikaan. Metsäporukkaan otetaan mielellään taitavia koiria ja ohjaajia. Noutajille riittää tehtävää linnustuksessa. Metsätyksissä tapahtuva nouto onkin se alkuperäinen idea, mitä taipumuskokeissa seurataan. Koiran alkuperäinen käyttötarkoitus voikin johtaa ohjaajan uusiin kokemuksiin ja uriin. Kaikki koiranomistajat ovat joskus ensikertalaisia ja päätyvät kokeilemaan lajia koiran taipumuksen tai heränneen mielenkiinnon takia.
Kotona puuhailu on myös harrastamista
Monesti koiraihmiset vähättelevät kotona vietettyä aikaa. Todellisuudessa kaiken maailman kurssien ohessa, kotona tapahtuu suurin osa oppimisesta. Koira oppii kun sen kanssa vietetään aikaa ja eniten aikaa vietetään kotona. Kurssille mennessä koira osaa jo usein nimensä ja tuntee omistajansa vaikka olisi vasta pieni pentu. Kotona on siis opittu jotain, vaikka tuntuisi ettei siellä mitään tehdä. Yhteinen aika opettaa parhaiten.
Kaikkia eivät kurssit ja kisaileminen kiinnosta. Ehkä laji vie mennessään, mutta kisajännitys on niin suurta, ettei osallistumisesta tule mitään. Se ei haittaa. Koiralle kisat eivät ole pääasia ja teillä voi olla ihan yhtä kivaa takapihalla kuin treenihallissa. Opitte ehkä eri asioita, mutta tärkeintä on hauskanpito, yhteenkuuluvuus ja oma aika. Koira vähentää tutkitusti stressiä, joten älä stressaa itseäsi harrastamalla itseäsi ja koiraasi rikki. On ihan ok, viettää koti-iltaa tai opettaa koiraa kierimään jos siltä tuntuu. Harrastaminen ei aina tarkoita kalenteriin merkittyä aikaa ja paikkaa. Omaksi iloksi tekeminen on usein se palkitsevin. Kunnianhimoisille sopii kisa- ja taitotavoitteet, mutta se ei tee koti-ihmisistä sen huonompia koiranomistajia.