Kotikoiran kanssakin voi harrastaa

Koiraharrastuksiin kuuluvat monet lajit. Agility vaatii tarkkuutta, nopeutta ja reaktiokykyä niin koiralta kuin ohjaajaltakin. Toko eli tottelevaisuuskoulutus keskittymistä, tarkkuutta ja pitkäjänteisyyttä. Näyttelyissä pyritään tuomaan koiran luonne ja rakenneominaisuudet esiin, tuomarin verratessa niitä rotumääritelmään. Hakukokeissa koira hyödyntää nenäänsä esimerkiksi esineiden etsintään. Lisäksi on lukuisia hajuerotteluun, tottelevaisuuteen tai rotuominaisuuksiin liittyviä harrastuksia, kuten rally-toko, koiratanssi, noutajakokeet, metsästys ja jäljitys. Koiran kanssa harrastamisen ei kuitenkaan täydy olla lajisidonnaista tai ryhmässä tapahtuvaa toimintaa. Sivuiltamme löydät kaikki koirista ja seuraavaksi pohdimme, mitä puuhata kotona koiran kanssa.

Mielikuvitus rajana

Käytännössä mitä lajia tahansa voi harjoitella kotona oikeilla välineillä ja opeilla. Monet harrastukset edellyttävät koiralta kuitenkin perustottelevaisuutta. Tottelevaisuuskoulutusta kannattaakin ehdottomasti treenata kotioloissa. Tottelevaisuuden lisäksi voit opettaa koiralle monia temppuja. Yhdessä tekeminen parantaa koiran ja kouluttajan suhdetta. Sinun on helpompi työskennellä koiran kanssa vaativimmissakin tilanteissa, kun opit ovat koiralle jo kotoa tuttuja ja yhteistyönne sujuu saumattomasti.

Hajuilla leikkiminen

Koiran voi opettaa etsimään käytännössä mitä vain. Huomaathan, että koiran hajuaisti on merkittävästi parempi kuin ihmisen. Älä siis käytä hajuun liittyvissä tehtävissä voimakkaita hajusteöljyjä tai mausteita. Mikäli käytät esimerkiksi kanelia, älä käytä harjoittelussa jauhetta, vaan kanelitankoa. Mieluusti niin, ettei tanko ole aivan uusi ja voimakkaan hajuinen. Koiralle haju on selkeä, vaikka itse et huomaisikaan. Voit myös tilata hajuerotteluun tarkoitettuja välineitä, mutta koiran aktivoimiseksi kelpaa vaikka nakilla tehty jälki.

Lelujen tunnistaminen

Voit opettaa koiran etsimään omat lelunsa. Suosikkilelu on usein helppo nimetä, koska koira on helposti motivoitavissa siihen. Monet koirat tunnistavat jo ennen varsinaista opetusta, sanat: “Missä pallo on?” Jalosta ideaa opettamalla koirasi esimerkiksi keräämään omat lelunsa koriin tai hakemaan korista juuri tietty lelu leikittäväksi.

Liikuntaa unohtamatta

Päivittäinen kävely on myös harrastamista koiran kanssa. Mieli virkistyy molemmilla raikkaassa ulkoilmassa. Vaihtele lenkkireittejäsi säännöllisesti ja suuntaa välillä myös uusiin maisemiin. Metsässä tarpominen on monipuolista liikuntaa niin sinulle kuin koirallesikin. Juoksuvyön avulla voit aloittaa juoksulenkkeilyt tai miksi et kokeilisi pyöräilyä koirasi kanssa? Urheilu Suomen jalkapallo maajoukkue tapaan voi olla ehkä silti liikaa, mutta kohtuudella koira nauttii varmasti. Muistathan, että kesäisin asfaltti voi olla koiran anturoille polttavan kuuma. Kuumilla ilmoilla ei kannata juoksuttaa koiraa liiaksi, jotta koira ei saa lämpöhalvausta. Huolehdi viilennyksestä ja vedestä myös itsellesi!