Miksi hankkia koira?

Monet rakastavat koiria ja haluavat oman koiran heti, kun se on mahdollista. Toiset taas eivät ole koskaan olleet kiinnostuneita koiran hankinnasta, mutta saattavat joutua tilanteeseen, jossa esimerkiksi puoliso tai lapset hinkuvat koiraa. Jos koiran hankkimista tarkastellaan puhtaasti järkisyistä käsin, kannattaako koiraa sitten hankkia?

Syitä koiran hankkimiseksi

Monet, jotka eivät välitä koirista eivät yksinkertaisesti usein ole tutustuneet koiriin, eivätkä siten tiedä, millaista olisi olla koiran omistaja. Toisilla taas on huonoja kokemuksia, esimerkiksi huonosti kasvatettu koira on purrut, tai on joutunut kärsimään vuosikausia lapsena joka lomalla sukulaisten räksyttävästä koirasta, joka pilasi leikit ja kaikkien hermot metelillään. Vastaavia tapauksia on valitettavan paljon, mutta niissä on tosiaankin kyse huonosti kasvatetuista koirista. Mutta ihminen, joka on alunperin suhtautunut epäilevästi koiran hankintaan johtuen omista huonoista kokemuksista koirien kanssa on ideaalinen emäntä tai isäntä, koska hän ymmärtää, miten tärkeää on, että koira on koulutettu hyvin. Kaikki koirat kaipaavat johtajaa, ja on koiralle hyväksi, että se koulutetaan ymmärtämään, että se ei määrää kaapin paikkaa.

Hyvin koulutetun koiran kanssa on helppoa elää, koska se tottelee, eikä häiritse silloin kun haluat olla rauhassa. Yksi parhaita syitä koiran hankkimiseksi onkin se, että koira tarjoaa seuraa ja kumppanuutta vaatimatta takaisin muuta kuin että siitä pidetään huolta ja sen seurassa ollaan. Onkin tärkeää, ettei koiraa jätetä liiaksi yksin, koska koira on laumaeläin, joka ahdistuu ilman seuraa. Koirat ovat tunne-elämältään herkkiä ja vaistoavat omistajansa mielentilan. Koirasta on siis paljon henkistä tukea omistajalleen, tavalla johon ei ihminen pysty. Koiralle ei tarvitse selittää mitään, vaan se aistii, että omistaja tarvitsee tukea ja tarjoaa sitä tulemalla luokse.

Koirasta on siinäkin mielessä etua, että ihmisille on hyväksi pitää huolta toisista olennoista. Lapsettomat ihmiset ja vanhukset eivät pääse välttämättä kokemaan huolenpidon tuomaa tyydytystä. Huolenpito koirasta antaa myös päiviin mukavaa rutiinia, koska koira täytyy ruokkia ja ulkoiluttaa. Koiran ulkoiluttaminen taas on erinomaista kuntoilua ja ulkona oloa, mitä ei ehkä muuten tulisi tehtyä.